Øreklinikken Helsevej i Stenløse

7 ting du (måske) ikke vidste om ørevoks

AF BENTE SCHMIDT | FOTO: COLOURBOX | fra www.samvirke.dk | 24. OKTOBER 2013

Det er ikke så tit, vi taler om ørevoks. De fleste vil nok mene, at det er ret privat, men faktisk viser vores ørevoks noget om, hvem vi er.

Oerevoks _0

Ørevoks er ikke noget, vi normalt taler om. Samvirke har samlet facts, du måske ikke vidste om ørevoks. Og selv om billedet viser en vatpind, så frarådes det at bruge sådan en i øret. Læs mere om hvorfor.

Du vidste (måske) ikke, at ørevoks har samme funktion som øjenvipper

Cerumen. Det lyder pænt, men det betyder ørevoks, og vi har det alle sammen. Ørevoks er vandskyende og bakteriedræbende og hjælper med at beskytte øret mod infektioner. Ligesom vores øjenvipper og hårene i næsen hjælper ørevoksen os med at holde støv og bakterier, der kan give infektioner eller irritation, ude. 

Du vidste (måske) ikke, at der findes to forskellige typer ørevoks

Dit ørevoks kan enten være klistret og gulligt eller brunligt, eller det kan være tørt og gråligt i farven. Din ørevoks er genetisk bestemt, og forskning viser, at især folk fra det afrikanske kontinent og Europa har vådt ørevoks, hvorimod det tørre ørevoks er almindelig i Østasien. I det sydlige og centrale Asien er der nogenlunde lige mange med henholdsvis tør og våd ørevoks. 

Du vidste (måske) ikke, at dit ørevoks viser, om du har brug for deodorant

Det er genet ABCC11, der afgør, om du producerer vådt eller tørt ørevoks. Forskning viser, at mennesker, der har tørt ørevoks sveder mindre og har mindre eller slet ingen kropslugt. I Europa og Afrika har næsten alle vådt ørevoks, og vi sveder derfor mere og har kraftigere kropslugt. En god deodorant er derfor et must for de fleste af os.

Læs også: Må man rense ører med en vatpind?

Du vidste (måske) ikke, at du kun må fjerne ørevoks, hvis du kan gøre det med albuen

Normalt flyder ørevoks langsomt ud af øret, men det sker, at ørevoksen sætter sig i øregangen som en stivnet prop. Det kan skyldes kraftig hårvækst i øregangen, en smal øregang eller en øregang, der er stærkt S-formet. Hvis du vil fjerne ørevoks så brug et håndklæde eller en vaskeklud. Med en vatpind risikerer du at skubbe ørevoksen længere ind i øret og dermed danne en prop. Desuden kan en vatpind beskadige den tynde hud, der er i øregangen, og det kan fører til smertefuld betændelse. 

Du vidste (måske) ikke, at ørevoks er som tårer

Tårer holder vores øjne fugtige. Ørevoks smører vores øregange. Uden ørevoks ville vores ører føles tørre og de ville klø.

Du vidste (måske) ikke, at ørevoks er den mest almindelige grund til nedsat hørelse

Oplever du, at du går rundt i en klokke og pludselig ikke kan høre så godt, som du plejer? Så kan det meget vel skyldes en prop af ørevoks i det øre. I hvert fald er ørevoks skyld i mange tilfælde af nedsat hørelse. Få lægen til skylle dit øre, så proppen løsner sig. 

Du vidste (måske) ikke, at hvalers ørevoks afslører forurening i havene

En hval blev dræbt i forbindelse med påsejling af et skib ud for Californiens kyst. Hvalen havde en prop af ørevoks på hele 25 centimeter, og den prop har afsløret miljøgifte. Hvaler danner ørevoks, der lægger sig som lag i ørekanalen. Lagene er skiftevis lyse og mørke. Forestil dig årerne i et træ. I hvalens ørevoks fandt forskerne rester af pesticider og gifte, ligesom de fandt ophobninger af kviksølv.