Øreklinikken Helsevej i Stenløse

Fakta om udstående ører

Af øre-, næse- og halslæge Michael M. Sorribes

Udstående ører (Aures alatae), populært kaldet stritører, er ikke en sygdom men en helt normal variation. Set fra et lægeligt synspunkt har man tilbøjelighed til udstående ører, hvis øret har en afstand fra hovedet, som er mere end 25 mm, eller hvis øret har en vinkel på over 30 grader i forhold til hovedet.

Stritører kan give anledning til mobning og psykosociale problemer hos børn og kan i nogle tilfælde være årsag til nedsat selvtillid. Den psykiske belastning af at have udstående ører afhænger af, hvor følsom personen er. Nogle har slet ingen problemer med deres ører, selvom de er meget udstående. Andre har ret store gener, selvom de kun har udstående ører i let grad. Hos voksne kan udstående ører give anledning til kosmetiske og/eller psykologiske problemer.

Hyppighed

Ca. 8-10 % af befolkningen har udstående ører i større eller mindre grad, og udstående ører er den hyppigste medfødte ydre øre-variation i den vestlige del af verden. Tilstanden optræder familiært, men kan dog godt springe en generation over, og lige hyppigt hos begge køn. Der er desuden øget hyppighed af udstående ører ved føtal alkohol syndrom, ved føtal hydantoin syndrom, ved visse kromosom-variationer såsom Down syndrom (55 % har stritører) og Turners syndrom samt ved muskelsygdomme som muskeldystrofi.

Læs mere og bestil tid til konsultation om udstående ører på www.stritoerekirurgi.dk