Øreklinikken Helsevej i Stenløse

Behandling af svimmelhed

Ørestenssvimmelhed (BPPV)

Årsager

Ørestenssvimmelhed skyldes tilstedeværelse af en prop i buegangssystemet. Proppen er dannet af krystaller fra ørestensækken (utriculus) i balanceorganet. Det er et uopklaret mysterium, hvorfor der hos nogle mennesker fra tid til anden kan frigøres en sådan klump af krystaller fra ørestensorganet. Den bagerste af buegangene i balanceorganes ligger så tæt på ørestenssækken, at klumpen af krystaller meget let kommer ind netop denne buegang. Krystalklumpen er meget tungere end væsken i buegangen og synker nedad, når man drejer hovedet i buegangens plan på den side, hvor buegangen er angrebet. Det er den bevægelse, man typisk gør, når man roterer rundt i liggende stilling. Bevægelserne medfører en voldsom mekanisk påvirkning af sansecellerne i den syge buegang og efterfølgende kraftig svimmelhed.

Symptomer

Bestemte bevægelser medfører en meget kraftig svimmelhed, der typisk kommer i slutningen af bevægelsen og varer ca. 1/2 minut.

Diagnose

- anfald af pludselig opstået kraftig svimmelhed af under 1 minuts varighed
- svimmelheden provokeres af bestemte bevægelser (typisk når man vender sig i sengen eller står ud af sengen/lægger sig til en bestemt side)
- der er ingen høresymptomer
- ved Dix-Hallpikes prøve, dvs. når patienten lægges på højre side med hovedet drejet mod venstre (test af højre bagerste buegang) eller modsat (ved undersøgelse af venstre bagerste buegang), kommer der efter nogle sekunder, en voldsom svimmelhed og spjæt-tende/roterende øjenbevægelser (nystagmus). Det er typisk, at reaktionen kun kommer, når testen udføres til den ene side, medens der ved test til modsat side ikke kommer nogen reaktion.

Behandling

Man kan flytte krystalklumpen ud af buegangen ved at fortage en bevægelse i buegangens plan. Ved hjælp af inertien føres klumpen herved tilbage i ørestenssækken. Behandlingen kaldes "Epley's manøvre" og udføres af langt de fleste ørespecialister. Er diagnosen rigtig, kan man helbrede næsten alle patienter med ørestenssvimmelhed på denne måde.

Link til video der viser Epleys manøvre, klik her.

Det anbefales at man altid taler med en læge inden man går i gang med denne øvelse.

 

Virus på balancenerven

Årsager

Som navnet antyder sker der en påvirkning af nervebanerne til balanceorganet (neuritis vestibularis). Årsagen er sandsynligvis en reaktivering af virus (herpes simplex). Man bliver smittet med herpes i barndommen og virus lever videre i nervebanerne resten af livet. Virus kan bryde frem (reaktiveres) på et senere tidspunkt i livet og forårsage infektion i en nerve, feks. balancenerven. Man kender lignende tilfælde fra andre nerver, feks. ansigts- og hørenerven. Mest kendt er dette fænomen dog i form af et forkølelsessår på læben.

Symptomer

Sygdommen starter oftest meget pludseligt med en voldsom svimmelhed og ledsagende kvalme. Svimmelheden fremkaldes typisk ved hovedbevægelser og det føles som om omgivelserne drejer voldsomt rundt, enten med eller mod uret, afhængig af hvilket øre der er berørt. Det er typisk at der sker en gradvis bedring i løbet af dage til uger. I nogle tilfælde varer tilstanden dog i måneder, men bliver kun yderst sjældent kronisk. Derimod vil en mindre del opleve, at få et nyt tilfælde i løbet af måneder til år. Det er en tommelfingerregel, at varigheden stiger med alderen.

Diagnose

Sygehistorien og symptomerne er ofte meget karakteristisk. Øre-næse-halslægen foretager desuden høreundersøgelser og en neurologisk undersøgelse. Sidstnævnte inkluderer ofte en undersøgelse af balanceorganet med kold/varm vand eller luft. Typisk vil man finde, at balanceorganet på den syge side reagerer svagere end på den raske side.

Behandling

Medicin mod transportsyge kan være effektivt i den første fase af forløbet. Når det værste er overstået, kan det kraftigt tilrådes, at begynde genoptræning med svimmelhedsøvelser og at genoptage sine daglige aktiviteter, så hurtigt som muligt. Det er faktisk en fordel, at man under træningen bliver svimmel, idet man skal forestille sig at balancesystemet skal tilpasse de nye betingelser. Man skal naturligvis undgå, at bringe sig i situationer med risiko for skade ved fald og lignende. Svimmelhedstræning kan sidestilles med genoptræning efter en skade på muskler og led. Svimmelhedsøvelser kan evt. rekvireres hos en øre-næse-halslæge eller iværksættes hos en fysioterapeut, hvis symptomerne er svære og trækker ud. Det værste man kan gøre er således, at 'lægge sig på sofaen' og vente på at svimmelheden forsvinder.