Indlæggelse af dræn
Hvad er et dræn?
Et dræn ligner et lillebitte garntrisse og måler 2 x 2 mm. Det placeres i et lille snit i trommehinden med den ene "krave" på indersiden af trommehinden og den anden på ydersiden. Der kan så passere luft ind i mellemøret gennem hullet. Drænet falder ud af sig selv. Det udstødes fra trommehinden og skubbes langsomt ud af øregangen sammen med ørevoks. Snittet i trommehinden heler, mens drænet udstødes.
Hvorfor dræn?
Mellemøret tilføres under normale omstændigheder luft via det Eustakiske rør (øretrompeten), hver gang man synker. Denne mekanisme fungerer ikke altid optimalt hos børn (voksne oplever problemet i forbindelse med forkølelser). Det kan skyldes hyppige øvre luftvejsinfektioner, manglende modning af det Eustakiske rør og mellemøret, polypper i næsesvælget eller allergi. Der opstår et undertryk i mellemøret, og hvis det varer ved, danner slimhinden i mellemøret væske. Erfaringen har vist, at hvis der er væske i mellemøret i over 3 måneder, er der meget stor risiko for, at den ikke forsvinder af sig selv. Væsken kan give en hørenedsættelse på op til 45 dB (populært sagt 45 %). Det forhindrer barnet i at deltage optimalt i almindelig samtale, og barnet går glip af en række lyde i sproget, specielt visse konsonanter. Væsken i sig selv medfører ingen skade på kort sigt, men kan udover hørenedsættelsen skabe grobund for bakterier. Selvom bakterierne kan bekæmpes med et antibiotikum, forsvinder væsken ikke. Et dræn i trommehinden hos børnene sikrer, at de hører normalt og nedsætter desuden risikoen for kronisk mellemørebetændelse betydeligt. Børn, der hyppigt får akut mellemørebetændelse, kan også have glæde af dræn, da smerten vil være mindre og udbrudene måske knap så hyppige.
Undgå sæbe i badevandet efter behandling med dræn
Mellemørebetændelse opstår ved spredning af bakterier eller virus via det Eustakiske rør. Med dræn i trommehinden er der en mulighed for spredning af betændelse via øregangen til mellemøret. Ved badning i vand uden sæbe, vil vandet dog ikke kunne trænge ind gennem drænåbningen pga. vandets overfladespænding, med mindre hovedet er langt nede under vandoverfladen. Sæbe nedsætter imidlertid overfladespændingen hvorfor sæbevandet let trænger gennem drænåbningen til mellemøret. Herved føres bakterier ind i mellemøret.
Forholdsregler ved dræn:
· Badning i rent vand: som regel ingen. Undgå dog sæbevand i øregangen.
· Svømmehal og swimmingpool: som regel ingen. Dykning bør dog som regel undgås. I få tilfælde tilrådes brug af ørepropper