Mellemørebetændelse
I de fleste tilfælde behøver dit barn ikke at få penicillin for en mellemørebetændelse. Du kan hjælpe dit barn ved at bruge næsespray, hæve hovedgærdet og give det smertestillende medicin. Hvis barnet trods din egen behandling bliver ved med at have øresmerter, skal du ringe til lægen med det samme.
I lettere tilfælde er der kun fornemmelse af propper og lette smerter i øret. Ved sværere tilfælde er smerterne betydelige, og barnet græder ofte utrøsteligt. Ved de sværeste tilfælde er der høj feber. Det er typisk, at smerterne er værst om natten, når barnet ligger lavt med hovedet.
Hos nogle børn sprænger trommehinden, og materie - eventuelt blandet med blod - flyder ud af øregangen. Når materien flyder ud af øret, har barnet helbredt sig selv. Hos næsten alle børn vil hullet lukke af sig selv i løbet af få dage, uden at hørelsen tager skade.
Smitte: Afhænger af årsagen til mellemørebetændelsen. Skyldes betændelsen virus, vil sygdommen kunne smitte gennem luften ved hoste og nys. Er det en bakterie, vil sygdommen være noget mindre smitsom.
Daginstitution: Barnet holdes hjemme indtil temperaturen er normal, og barnet kan deltage i de aktiviteter, det plejer, uden at kræve særlig pasning. Barnet må gerne komme i institution, selvom øret flyder.
Medicin: For at lindre smerter i øret kan barnet få smertestillende medicin som for eksempel paracetamol. Paracetamol findes som tabletter, mikstur og stikpiller og kan købes på apoteket uden recept. Doseringen står på emballagen. I de fleste tilfælde behøver mellemørebetændelse ingen behandling med penicillin, fordi den går over af sig selv.
Hvis der er gået hul på trommehinden, og det flyder ud af øret i mere end 3 dage, kan det hjælpe at give barnet øredråber. Det skal du tale med lægen om.
Behandling hjemme: Du kan lindre barnets gener ved at sørge for, at barnet ligger højt med hovedet, når det sover: Du kan hæve hovedgærdet 15-20 cm med bøger eller andet.
Ring til lægen næste dag: Hvis barnet efter 3-4 dage stadig har øresmerter og feber. Hvis det løber ud af øret med væske i mere end 3 dage. Lægen kan ordinere anden smertestillende medicin på recept.
Ring til lægen med det samme: Hvis barnet er sløvt (ligger helt stille i sengen, vil ikke høre historie eller lege). Hvis barnet trods din behandling stadig har kraftige øresmerter.